Η αστάθεια του ώμου δημιουργείτε λόγω του εξαρθρήματος της κεφαλής του βραχιονίου και των συνοδών βλαβών που επιφέρει. Η πλειοψηφία των εξαρθρημάτων του ώμου είναι τραυματικής αιτιολογίας και προκαλεί συνδεσμικές και χόνδρινες βλάβες. Ο πιο σύνηθες τραυματισμός ονομάζεται ρήξη bankart και αφορά την ρήξη του επιχειλίου χόνδρου ενώ οι βλάβες στη κεφαλή του βραχιονίου ονομάζονται hill-sachs.
Η διάγνωση πραγματοποιείτε με την κλινική εξέταση και με τον κατάλληλα απεικονιστικό έλεγχο που περιλαμβάνει ακτινογραφίες με κατάλληλες προβολές, αξονική τομογραφία και τέλος μαγνητική τομογραφία
Η θεραπεία περιλαμβάνει ανάταξη του ώμου και την ανάρτηση του άνω άκρου για τρεις εβδομάδες. Στη συνέχεια ακολουθεί πρόγραμμα φυσιοθεραπείας και ενδυνάμωσης για την αποφυγή νέου εξαρθρήματος. Στις περιπτώσεις όπου αποτυγχάνει η συντηρητική θεραπεία (καθ΄εξιν εξάρθρημα) η χειρουργική θεραπεία είναι απαραίτητη. Η χειρουργική αποκατάσταση της αστάθειας γίνετε αρθροσκοπικά και τα πλεονεκτήματα είναι ο μικρότερος χειρουργικός χρόνος, ο ελάχιστος τραυματισμός των μυικών ομάδων και οι μικρές χειρουργικές τομές. Με την χρήση των κατάλληλα αρθροσκοπικών εργαλείων σήμερα επιτυγχάνετε ένα εξαιρετικά λειτουργικό αποτέλεσμα με λιγότερο χρόνο αποκατάστασης.