Site icon Ορθοπαιδικός Χαλκίδα | Χειρουργός Ορθοπαιδικός Χαλκίδα Κουρκουμέλης Γεώργιος

Μηνίσκος

Ο έσω και ο έξω μηνίσκος είναι ημισεληνοειδές δομές κολλαγόνου που παρεμβάλλονται μεταξύ μηρού και κνήμης και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στη σταθερότητα του γόνατος, στην κατανομή των φορτίων και την εξομάλυνση των αρθρικών επιφανειών. Οι Οξείες ρήξεις των μηνίσκων συμβαίνουν συνήθως σε νέα άτομα κατά τη διάρκεια στροφικής κίνησης με το γόνατο σε κάμψη, ταυτόχρονα το συγκεκριμένο πόδι είναι εκείνο που μεταφέρει το βάρος του σώματος. Οι Χρόνιες-Εκφυλιστικές ρήξεις των μηνίσκων είναι συχνές σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Ο μηνίσκος λειτουργεί σαν το αμορτισέρ του γόνατος, απορροφά μέρος των φορτίων που μεταφέρονται από τον μηρό και τα διαμοιράζει σε μεγαλύτερη επιφάνεια στην κνήμη.

Ρήξη μηνίσκου είναι η λύση της συνέχειας του μηνίσκου σε κάποιο σημείο της μάζας του. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε την ακριβή θέση της βλάβης, το σχήμα της ρήξεως δηλαδή πώς έχει κοπεί ένας μηνίσκος και το βαθμό της σταθερότητας του τμήματος που υπέστη ρήξη.

Διάγνωση

Η διάγνωση επιτυγχάνετε με την κλινική εξέταση όπου ελέγχεται η παρουσία ύγραρθρου καθώς και το εύρος κίνησης της άρθρωσης και σε συνέχεια με ακτινολογικό έλεγχο καθώς και μαγνητική τομογραφία η οποία συνάμα μας δίνει πληροφορίες για την κατάσταση των μηνίσκων και του αρθρικού χόνδρου.

Θεραπεία

Εάν η ρήξη είναι μικρή και αφορά το εξωτερικό μέρος του μηνίσκου, μπορεί να μην χρειαστεί χειρουργική επέμβαση. Εφόσον τα συμπτώματα υφίενται (δεν επιμένουν) και το γόνατο είναι σταθερό η αντιμετώπιση είναι αμιγώς συντηρητική. Εάν τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν, τότε συνιστάται η χειρουργική αντιμετώπιση με αρθροσκοπική μέθοδο όπου ανάλογα το είδος της ρήξης πραγματοποιείται είτε συρραφή του μηνίσκου, είτε μηνισκεκτομή.