Το σύνδρομο της υπακρωμιακής προστριβής ή σύνδρομο πρόσκρουσης είναι μια κάκωση του ώμου από υπερχρησία. Δημιουργείτε από την προστριβή των τενόντων του στροφικού πετάλου με το ακρώμιο. Κατά την πρόσκρουση οι τένοντες φλεγμαίνουν (τενοντίτιδα στροφικού πετάλου).
Το σύνδρομο της υπακρωμιακής προστριβής δημιουργείτε λόγω της ιδιαίτερης ανατομίας του ακρωμίου και της υπερχρήσης του χεριού.
Η διάγνωση γίνετε με την καλή κλινική εξέταση, τις ειδικές ακτινολογικές προβολές, την χρήση υπερήχου και μαγνητικής τομογραφίας.
Η θεραπεία είναι συντηρητική με την χρήση αντιφλεγμονωδών (NSAIDs), φυσιοθεραπεία για ενδυνάμωση του ώμου, εγχύσεις κορτικοστεροειδών και αυξητικών παραγόντων prps με υψηλά ποσοστά επιτυχίας. Σε αποτυχία της συντηρητικής θεραπείας ακολουθείτε η χειρουργική αποκατάσταση όπου πραγματοποιείτε αρθροσκοπική ακρωμιοπλαστική και εκτομή των φλεγμονωδών στοιχείων για την διεύρυνση και αποσυμπίεση του υπακρωμιακού χώρου, μια ελάχιστη επεμβατική μέθοδος που το βασικό της πλεονέκτημα είναι η γρήγορη επιστροφή του ασθενή στην εργασία.